Pure Ayurvedische kruiden
Boven de 45 euro, gratis verzending
Geproduceerd in Nederland
Dealer login?
0

Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.

Review Logo★★★★ @ Google review

Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.

Door Chris van Willigen, 15 juli 2022

Welke Ayurvedische massageolie voor welk type?

Welke Ayurvedische massageolie gebruik je voor welk persoon?

Binnen Ayurveda gaat het erom dat we in balans zijn. Een ayuvedische massage is een van de vele behandelmethodes binnen de Ayurveda. Voor ieder type is er een geschikte massage olie. Ontdek nu welke olie bij welk type past, hoe we een type uit balans kunnen herkennen en hoe een massage bij kan dragen om weer in balans te komen.   


Inhoud Ayurvedische massage:

 1. Ayurveda massage olie per type
 2. Type uit balans herkennen
 3. Voordelen hoofdmassages
  - Manuele hoofdmassage met olie
  - Shirodhara
  - Shirovasthi
  - Hoofdpakkingen

Ayurveda massageolie per type

Onderstaande tabel toont eenvoudig welke massageolie geschikt is bij het desbetreffende type. Meer weten over de kenmerken van Vata, Pitta en Kapha? Lees dan eerst meer over de kenmerken van de verschillende dosha's in het volgende artikel: Welk type dosha ben ik?

 

Type

Fysiek

Massage voorkeur

Ideale Olie

Vata

Ze zijn tenger gebouwd, houden van afwisseling en vernieuwing in hun levenZe houden van nature van een zachte, ontspannende en creatieve behandeling

Maha narayan taila

 

Pitta

Ze zijn middelmatig gebouwd, houden van schoonheid en uitdaging in het levenZe houden van nature van een ontspannende en verzorgende afgewerkte behandelingKseerbala Taila

Kapha

Ze zijn fysieker gebouwd, houden van zorgen voor en genieten van het levenZe houden van nature van een stevige en zacht stimulerende behandeling

Bala Guluchyadi taila

 


De types uit balans, of hoe je ze eenvoudig zonder grote Ayurveda kennis kunt herkennen

 • Vata uit balans

Brengt te veel beweging in hoofd en zintuigen met als gevolg mentale onrust, slaapstoornissen en piekeren, moeilijk ontspannen, verzwakt lichaam, onder het normale gewicht, kouwelijk door slechte bloedcirculatie, verstoorde darmfunctie, last van winderigheid, constipatie en slechte opname van voeding, verdroogde huid en spieren zodat pijn en stijfheid ontstaat.

Algemene lichaamsmassage bij Vata en verhoogde VataGebruik overvloedig olie, je zult ook merken dat de olie heel gemakkelijk in de huid dringt. Warm de olie goed op, 40°C
 

Maha narayan taila, Bala aswaganda taila, Dhanvantari taila of Dhanvantari kuzambu, Bala taila , Dashamool rasnadi taila, Kseerbala, Maha mash,  Narayan, Pancha sneham kuzambu

Vata in de gedachten en het zenuwstelsel

1) Lichaamsmassage

2) Hoofdmassage/Shirodhara

3) Nasya therapie
 

1) Dhanvantari taila of een van   bovenstaande
2) Balatadi keram

3) Dhanvantari taila

Verzwakt en vermagerd lichaam LichaamsmassageMaha mash, Laxadi taila
Slechte circulatie en kouwelijkheid LichaamsmassageMaha Narayan taila
Droge huid LichaamsmassageNarayan taila, Kseerbala taila, Panchasneham kuzambu
Pms – apana vata klachten LichaamsmassageDhanvantari taila
Parkinson LichaamsmassageRasa taila, Maha mash taila 

 

 

Ondersteunde afwerking bij Vata uit balans : Pizzichil, hier gaat men na de massage het lichaam bewerken met warme olie die gewrongen wordt uit een doekje. Pizzichil is een combinatie van massage en zweten. Men gebruikt dezelfde olie als voor de Anti Vata massage.

Voordeel:
1) Sterke Vata vermindering
2) Diepte werking, men kan via deze behandeling Majja dhatu en sukra dhatu behandelen.
3) Doet ouderdomsprocessen verminderen


 • Pitta uit balans

Algemeen staat het vuur te hoog, het maakt mensen snel geïrriteerd en boos, geeft prikkelende ogen, geeft mensen gejaagdheid (bezetenheid), competitieve instelling, sterke en heftige emoties. Snelle vertering met neiging tot diaree, huidproblemen van rode aard, ontstekingen in spieren en gewrichten.
 

Algemene lichaamsmassage bij Pitta en verhoogde PittaGebruik iets minder olie dan bij Vata en iets minder warm  35°CBala guluchyadi keram, Jathyadi taila, Kseerbala taila, Narayan taila, Nalpamaradi keram, Vilwampachottyadi taila
Pitta in de gedachten en het zenuwstelsel/ lichaam1) Lichaamsmassage
2) Hoofdmassage/
shirodhara
3) Nasya
 
1) Bala guluchyadi keram
2) Brahmi taila
3) Kseerbala taila

Huidproblemen
 

1) Lichaamsmassage

2) Lokale behandelingen
 

1) Nalpamaradi keram, Jathyadi taila, Neemolie
2 )Neem olie of neem creme, Vidpala taila

 •  Kapha uit balans

Algemene lichaamsmassageGebruik weinig olie, zodat het effect van jouw handen in de massage voelbaar is. Kapha wil (moet) gestimuleerd worden en  mag behoorlijk warm zijn, 40°CPancha guna taila,     Vishagarba taila, Bala guluchyadi taila, Mahanarayan taila, Karpooradi taila 
Verhoogde Kapha in de gedachten en het zenuwsysteem1) Lichaamsmassage
2) Hoofd massage
3) Nasya
 
Pancha guna taila
Brahmi taila
Shadvindu taila
Overgewicht (vet)Lichaamsmassage + UdharsanaMurivienna taila
Te veel fysieke Kapha (vlees)Lichaamsmassage + UdharsanaBala guluchyadi taila
Bij vocht ophouden LichaamsmassageKarpooradi taila

Gouden regel: het hoofd moet koel blijven en de voeten warm

De meeste klachten ontstaan tussen onze oren, een Westerse uitspraak maar een die ook heel Ayurvedisch is. Vata, Pitta en Kapha via het hoofd onder controle te houden, is misschien wel het meest efficiënt voor ons hele systeem Het is uiteindelijk tussen onze oren waar de klik van inzicht moet gebeuren.

In India is hoofdmassage een zeer veel toegepaste massagevorm. Het behoort tot de dagelijkse routine. Vrouwen behandelen hun haren met enorm veel olie om de intense kleur te behouden. Bij de kappers, die er alleen voor mannen zijn, wordt na iedere knipbeurt het hoofd gemasseerd.

Voordelen van de hoofdmassages:

 • Beter slapen
 • Heldere zintuigen
 • Zelden nog hoofdpijn
 • Betere haargroei, minder snel vergrijzing
 • Actiever brein
 • Effectief voor het gehele lichaam

1) Manuele hoofdmassage met olie:

Met een manuele hoofdmassage met olie wordt het hoofd met handen en vingers gemasseerd. Zeer deugddoend en activerend. Samen met de massage gaat men ook bepaalde marma punten harmoniseren. Deze massage doe je ofwel met een hoofdolie ofwel met een poeder. Hoofdoliën worden opgewarmd maar minder warm dan voor het lichaam, bijv. 30°C. Als men poeders gebruikt laat men deze na de massage gewoon op het hoofd zitten.

2) Shirodhara:

Shirodhara is een bijzondere ontspannende behandeling. Tijdens de behandeling loopt er een continue stroom van warme olie op het voorhoofd (het derde oog). Er ontstaat een gevoel van helderheid en openheid en maakt het lichaamsnatuurlijke gevoel van balans en harmonie wakker, het laat je in een staat van vrede en kalmte drijven en het kalmeert de psyche. Shirodhara voert men uit met een speciaal daarvoor gemaakte pot, meestal van koper.

3) Shirovasthi:

Met Shirovasthi ga je een soort lederen hoed op het hoofd zetten, en giet je daar van boven warme olie in. Zeer sterk Vata verlagend.

4) Hoofdpakkingen:

Hoofdpakkingen is geen massage, het hoofd wordt hierbij ingepakt met een speciaal hiervoor gemaakte kruidenbereiding. Het doel hiervan is om nog beter Vata te verlagen.

Let wel dat deze olieen vlekken kunnen achterlaten in textiel.

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »