Pure Ayurvedische kruiden
Boven de 45 euro, gratis verzending
Geproduceerd in Nederland
Dealer login?
0

Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.

Review Logo★★★★ @ Google review

Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.

Door Chris van Willigen, 3 februari 2022

Stofwisseling Verteringsvuur - Agni

Verbeter je stofwisseling met Ayurveda. Binnen Ayurveda zegt een goede spijsvertering veel over je gezondheid. Het is van belang dat het verteringsvuur ofwel Agni in balans is. We zeggen niet voor niks: 'Je bent wat je verteerd' In dit artikel gaan we dieper in over het belang van een goede stofwisseling en verjonging binnen Ayurveda. 


Inhoud Artikel: Stofwisseling Verteringsvuur Agni

  1. Wat zegt de spijsvertering over je gezondheid?
  2. De haarvaten in de stofwisseling
  3. Verjonging binnen Ayurveda
  4. 2 vormen verjongingstherapieen binnen Ayurveda

Wat zegt de spijsvertering over je gezondheid?

Alles wat in het lichaam binnen komt - hitte, licht, geluid, gedachten, ervaringen en voedsel - moet eerst verteerd worden door middel van het verteringsvuur - Agni - anders eindigt het in een ongeschikte vorm en veroorzaakt ziekte. Bijvoorbeeld; de spijsvertering breekt normaal alle proteïnen af in kleine fragmenten die veilig kunnen worden geabsorbeerd.

In het geval dat ons verteringsvuur niet optimaal is en ons voedsel niet in verhouding staat tot onze lichaamsbehoeften dan is het verteringsproces niet in staat de proteïnen goed af te breken. Het gevolg is dat ze onverteerd worden geabsorbeerd en de aanwezigheid van deze vreemde proteïnen in het lichaam kan ziekte veroorzaken, van milde diarree tot ernstige verstoringen van de stofwisseling.

Als alles goed wordt verteerd blijven de bio-energieën in balans. Als de vertering onvoldoende is (zwakke of gebrekkige Agni) veroorzaakt dit disbalans in de bio-energieën en ziekte zal het gevolg zijn. Dit is de andere kant van de vicieuze cirkel want disbalans van de bio-energie veroorzaakt zwakke en gebrekkige Agni. Het effect van de individuele bio-energie op de aard van het verteringsvuur is zowel van toepassing op de muziek waar naar we luisteren als op het voedsel dat we eten.

De haarvaten in de stofwisseling

Oude Ayurvedische wijzen kwamen tot het volgend concept voor de uitwisseling in de stofwisseling via uiterst nauwkeurige observaties en onderzoek. Als basis van de cellulaire fysiologie wordt uitgelegd dat die circulatie door de haarvaten naar bepaalde weefsels zo belangrijk is, dat men zegt dat het lichaam een combinatie van haarvaten is.

De transformatie van de Dhatus vindt alleen plaats als de activiteiten van de enzymen in de weefsels normaal zijn en ook de toevoer van de voedingsstoffen en zuurstof  door de haarvaten naar de Dhatus goed is. Voor de normale uitwisseling in de stofwisseling moeten de haarvaten goed zijn en er moet voldoende weefselvloeistof van normale fysiologische samenstelling beschikbaar zijn om iedere cel te omgeven. Als er, tengevolge van een defect in de haarvaten of een onregelmatigheid in de enzymen, een groot tekort is aan weefselvloeistof ontstaat een vernietigende verstoring van de stofwisseling of een vroege dood.

Verjonging binnen Ayurveda

Door de eeuwen heen is de grootste wens van de mensheid geweest jong te blijven, goed gezond te blijven en lang te leven. Er is een tak in de Ayurveda, nl. verjonging, over het begrip lang leven en het vertragen of stoppen van het verouderingsproces. Het principe achter de Ayurvedische wetenschap over verjonging is als volgt:

Als er in de weefsels een normale enzymactie is en de volledige verteerde voedingsstoffen naar de weefselcellen worden gebracht door gezonde haarvaten is er ook een goede cellulaire groei. Deze functie wordt geregeld door vyana vata.

Dit is het soort vata dat verantwoordelijk is voor de regeling van de kleine en grote capillaire bewegingen. Vata verhoogt als men ouder wordt en omdat vata droog en ruw is vermindert de gedeeltelijke slagaderlijke druk van zuurstof met de jaren en de gedeeltelijke slagaderlijke druk van koolstofdioxide neemt enigszins toe. De verhoogde vata met zijn droge en ruwe eigenschappen verhoogt de capillaire zwakte door haar broosheid. Het gevolg is dat het transport van metabolieten langzamer wordt en het capillaire basiselement van de haarvaten dikker wordt.

Volgens Ayurveda is het voor verjonging noodzakelijk een dusdanige basis te vormen die ervoor zorgt dat door werking van de normale fysiologische capillairen en vata, goed verteerde voedingstoffen de weefselcellen bereiken waar de normale enzymactiviteiten hen voeden en de metabolieten wegnemen, zodat voeding van de lichaamsstrotas plaatsvindt en het verouderingsproces wordt uitgesteld.

De moderne onderzoekers staan achter deze zienswijze en zijn van mening dat de veroudering van de haarvaten ook de langzame of snelle veroudering van het hele organisme veroorzaakt en dat het de biologische ouderdom van de mens bepaalt. Weefselcellen hebben een zeer grote levenskracht en vernieuwingscapaciteit zolang wij de adequate aanvoer van voedingsstoffen en de verwijdering van metabolieten in stand houden.

2 vormen van Verjongingstherapie binnen Ayurveda

Dus verjongingstherapieën zijn in de Ayurveda die therapieën die een gezonde weefselstofwisseling in het lichaam bevorderen en de kracht en immuniteit verhogen. Het principe van de verjongingstherapieën is verdeeld in twee soorten:

  1. De eerste beschermt de gezondheid, bevordert de weefsels en verhoogt het weerstandsvermogen van het lichaam van gezonde mensen.
  2. De tweede geneest zieke mensen.

Als meer mensen met een moderne wetenschappelijke opleiding Ayurveda zouden leren kennen zou de wereld het belang van Ayurveda gaan begrijpen. De rijke wetenschappelijke begrippen en het effectief toepassen van ayurveda in de praktijk, moet de mensen bereiken om het lijden van de gehele mensheid te verlichten.


Bron: Surya Products C. van Willigen Uitgever en auteur(s) verklaren dat de tekst zorgvuldig en naar beste wensen is samengesteld. Zij kunnen echter geenszins instaan voor de volledigheid van de tekst of eventuele fouten; zij aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen, gebaseerd op de inhoud van bedoelde tekst.

 

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »