Pure Ayurvedische kruiden
Boven de 45 euro, gratis verzending
Geproduceerd in Nederland
Dealer login?
0

Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.

Review Logo★★★★ @ Google review

Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.

Door Chris van Willigen, 3 februari 2022

Holistische benadering in Ayurveda

Bij de Holistische benadering in Ayurveda leren we naar het ‘geheel’ te kijken. Anders dan de verschillende medische systemen zoals Allopathie of Homeopathie, is Ayurveda geen medisch systeem, maar de wetenschap van het leven en van hoge ouderdom. Ontdek nu meer over de holistische benadering binnen Ayurveda.


Inhoud artikel: Holistische benadering Ayurveda

 1. Het begrip: Ayurveda
 2. 4x Pijlers van een positieve gezondheid
 3. 3x Ayurveda dieet: Satva, Rajas en Tamas

Het begrip: Ayurveda

Het woord Ayurveda kunnen we opsplitsen in twee delen: Ayus en Veda.

 • Ayus betekent: Leeftijd, leven, hoge ouderdom
 • Veda betekent: Kennis.Ayurveda - holistische benadering

Het begrip Ayurveda is gebaseerd op de gecombineerde studie van lichaam, zintuigen, geest en ziel. Het evenwicht hiertussen houdt verband met gezondheid en ziekte. Homeostase van het innerlijk wordt beschouwd als het afwezig zijn van ziekten.

De kennis van Ayurveda is eeuwig, beginnend met de schepping. De oorsprong van ziekte en onvermogen dateren ongeveer uit dezelfde tijd als de oorsprong van het leven zelf. De strijd tussen de ziekteverwekkende elementen en de elementen die ziekten genezen/voorkomen moet al aan de gang zijn vanaf het begin van leven. Het exacte begin van Ayurveda is niet precies vast te stellen maar men gelooft dat de originele teksten 10 miljoen strofen hadden in duizend hoofdstukken. Ayurveda is zeer systematisch en het overtreft op veel manieren de moderne geneeskunde omdat Ayurveda is georiënteerd op de gezondheid en de moderne geneeskunde zich hoofdzakelijk richt op ziekte. De moderne geneeskunde legt nu pas de nadruk op de rol van de geest voor ziekte en gezondheid, terwijl de basisbenadering in Ayurveda lichaam, geest en ziel altijd al heeft omvat. Ayurveda wordt hoger geacht dan de andere Veda's omdat het handelt over leven, gezondheid en hoge ouderdom en het alleen met een gezond lichaam mogelijk is alle taken in het leven te volbrengen.

4x Pijlers van een positieve gezondheid

Ayurveda is de wetenschap van de totale gezondheidszorg gebaseerd op de sterke pijlers van de positieve gezondheid verenigd in de rol van:

 1. Gedrag en levensstijl
 2. Gedachten
 3. Intermenselijk omgang   
 4. Dieet en eetgewoonten

Door de nadruk te leggen op het bevorderen van de positieve gezondheid door het evenwicht tussen lichaam en geest, is de benadering in Ayurveda uitgebreid en heilzaam. In de Ayurveda wordt de nadruk gelegd op zowel de preventieve als de genezende aspecten. Zijn sterkte is het bevorderen van de gezondheid door het voorkomen van ziekten.

2 soorten therapieën

We herkennen binnen Ayurveda twee verschillende soorten therapieën:

 1. Therapie die de sterkte van de gezondheid bevordert (het voorkomen van ziekten).
 2. Therapie die de stoornis verlicht.

Een van de belangrijkste onderwerpen van gesprek in de Ayurveda zijn hoge ouderdom en het bevorderen van de gezondheidszorg. De voordelen van het bevorderen van de gezondheidszorg zijn: een hoge ouderdom, een goed geheugen, intelligentie, vrij zijn van stoornissen, jeugdig oud worden, een excellente glans, gelaatskleur en stem, optimale sterkte van zintuigen en lichaamsbouw, goed gebekt zijn, en aanzien en begaafdheid hebben.

De Geest, het Zelf en het Lichaam vormen samen een statief waarop de levende wereld staat. Dat levende persoonlijke lichaam is het punt van overweging in Ayurveda.

3x Ayurveda dieet: Satva, Rajas en Tamas

De Ayurveda geeft ons de beschrijving van drie soorten dieet genaamd:

 • Satva
 • Rajas
 • Tamas

Het Satva-dieet wordt beschouwd als het beste dieet en bevat vers fruit, groenten, honing, yoghurt, enz. Het Rajas-dieet is voor diegenen die zwaar lichamelijk werk doen en bevat veel proteïnen met inbegrip van verschillende soorten vlees, bonen, enz., terwijl het Tamas-dieet sterk gekruid en onzuiver voedsel bevat. Het wordt schadelijk voor de gezondheid geacht. Regelmatige, gematigde, lichamelijke oefeningen en Yoga worden in de Ayurveda ook genoemd als essentiële onderdelen van de preventieve benadering van de positieve gezondheid.

De belangrijkste benadering in de Ayurveda is het voorkomen van ziekte door dieet, lichamelijke oefening en Yoga dat verschillende manieren van geestelijke ontspanning bevat. Gezondheidssupplementen van kruiden en planten, en door dieren geleverde producten (o.a.zuivelproducten) worden in de Ayurveda gebruikt voor het voorkomen en behandelen van verschillende ziekten.

In de Ayurveda zijn zeer duidelijke beschrijvingen van de verschillende oorzaken van ziekten. Veel ziekten kunnen worden voorkomen door de oorzaken van ziekten te vermijden. In de Ayurveda is bijvoorbeeld vermeld dat hartziekten worden veroorzaakt door het eten van vet en te veel eten en ook door te veel toe te geven aan slaap, te veel zitten en bezorgdheid. Zelfs het gezondste voedsel, waarvan de juiste hoeveelheid wordt gegeten, verteert niet goed door ongerustheid, verdriet, angst, boosheid, een oncomfortabel bed en 's nachts niet slapen. Daarom moet men voor de gezondheid en bescherming tegen de bijkomende effecten voor hart en kransslagaderen zorgen; bovendien zowel de lichamelijke oorzaken als de oorzaken van geestelijk leed vermijden.

Het unieke van Ayurveda is dat het niet alleen kijkt naar de mens als een begrensd geheel van biochemische processen. 

Het bekijkt de geest niet alleen als een functie van de hersenen. Ayurveda ziet de menselijke ziel als zuiver bewustzijn, verbonden met, maar niet beperkt tot het lichaam-geest complex dat het instrument is van manifestatie. Daarom is de Ayurveda een holistische wetenschap van het leven en de hoge ouderdom.


Uitgever en auteur(s) verklaren dat de tekst zorgvuldig en naar beste wensen is samengesteld. Zij kunnen echter geenszins instaan voor de volledigheid van de tekst of eventuele fouten; zij aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen, gebaseerd op de inhoud van bedoelde tekst.

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »