Pure Ayurvedische kruiden
Boven de 45 euro, gratis verzending
Geproduceerd in Nederland
Dealer login?
0

Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.

Review Logo★★★★ @ Google review

Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.

Door Chris van Willigen, 9 februari 2022

Fysiologische classificatie van de drie Bio-energieën

Volgens de ayurvedische wetenschap is een duidelijk begrip van de drie bio-energieën een eerste vereiste om zichzelf en anderen te kunnen genezen. Het begrip beweging - assimilatie - cohesie bestaat alleen in Ayurveda en het heeft het potentieel om een ommekeer teweeg te brengen in het moderne gezondheidssysteem. Wil je eerst meer weten over Vata, Pitta en Kapha? Lees dan het artikel: Driemanschap: de Ayurvedische wetenschap over Vata, Pitta en Kapha

Charaka, de vader van de Indiase geneeskunde, zegt dat, net als in het universum de maan, de zon en de wind de overeenkomstige functies hebben van productie, vermindering en beweging in het lichaam, de bio-energieën van cohesie, assimilatie en beweging op dezelfde wijze werken. De bio-energie van cohesie, die de maan symboliseert, is verantwoordelijk voor groei, kracht en weefselontwikkeling, de bio-energie van assimilatie, die zon en vuur vertegenwoordigt, verbrandt de lichaamsweefsels en vermindert hun kracht en de bio-energie van beweging, die de wind symboliseert, produceert alle bewegingen.


Inhoud artikel: Classificatie van de drie bio-energieen

  1. De begrippen: beweging - assimilatie - cohesie (Ayurveda)
  2. Fysiologische classificatie van de bio-energie van beweging
  3. Fysiologische classificatie van de bio-energie van assimilatie
  4. Fysiologische classificatie van de bio-energie van cohesie
  5. Fysiologie van verschillende onderverdelingen van bio-energieen

Bio-energieen: Beweging - Assimilatie - Cohesie (Ayurveda)

De bio-energie van beweging heeft de volgende kwaliteiten: subtiel, beweeglijk, droog, licht, hard, schoon, ruw, koud en snel. Substanties met deze kwaliteiten zijn verantwoordelijk voor het vermeerderen van de bio-energie van beweging en de tegengestelde substanties verminderen de bio-energie van beweging. De bewegingen van ademen en slikken zetten de cyclus in werking die leidt tot absorptie van voedsel. Deze beweging hangt ook af van eerder geabsorbeerd voedsel.

Dit bevestigt een relatie tussen de bio-energie en voedselabsorptie. Daarom wordt de bio-energie van beweging beschreven als een product dat voedsel verdrijft. Deze energie wordt door het lichaam gebruikt voor essentiële bewegingen zoals ademen, hartslag, het passeren van voedsel, uitscheiding van afvalproducten, enz. Deze bewegingen kunnen niet worden gemeten of gewogen. De bio-energie van beweging kan alleen worden waargenomen door de totaliteit van de functies.

De bewegingen in het bovenste deel van het spijsverteringskanaal verdwijnen tijdens de voedselabsorptie. Speeksel en slijmafscheidingen (bio-energie van cohesie) en andere spijsverteringsafscheidingen, inclusief de verschillende enzymen en hormonen (bio-energie van assimilatie), komen voor in het proximale deel om terug te keren in het distale deel met geabsorbeerd voedsel.

De bio-energie van cohesie in de mond, het spijsverteringskanaal, de longen of de hersenen is het uitgeworpen product uit het plasma of de voedende lichaamsvloeistof. Daarom zijn sommige van de kenmerken van de bio-energie van cohesie gelijk aan de voedende lichaamsvloeistof. Op deze manier hebben de drie bio-energieën bepaalde functies in de fysiologie, zoals weefselstructuur en uitscheiding van afvalstoffen. Ayurveda vindt het evenwicht tussen de drie bio-energieën zeer belangrijk. Ondanks dat ze steeds veranderen door de impact van uitwendige en inwendige factoren wordt het evenwicht gewoonlijk gehandhaafd. Wordt dit evenwicht verstoord dan begint het ziekteproces.

Volgens de Indiase geneeskunde worden alle ziekten veroorzaakt door disbalans tussen de fysiologische functies van de bio-energieën.

Daarom is het belangrijk de fysiologische classificatie van de bio-energieën te begrijpen. Overeenkomstig de verschillende functies en hun specifieke plaats in het lichaam is elk van de bio-energieën in vijf verschillende soorten geclassificeerd.

Fysiologische classificatie van de bio-energie van beweging

Volgens de verschillende functies en hun specifieke plaats in het lichaam wordt de bio-energie van beweging geclassificeerd in vijf verschillende soorten, n.l. Prana, Udana, Vyana, Samana en Apana. Al deze soorten bio-energieën van beweging zijn verantwoordelijk voor diverse voortdrijvende bewegingen.

De plaats in het lichaam en de diverse fysiologische functies zijn:

1. Prana

Deze bio-energie van beweging is gelegen in het hart en de hersenen en de fysiologische activiteiten bevinden zich in de borst en de keel. Prana is verantwoordelijk voor het opnemen van lucht, water, voedsel en impressies van buitenaf door de vijf zintuigen. Als men met volle concentratie let op een geluid, gevoel, smaak of geur heeft dat enig effect op de ademhaling. Prana controleert dus de activiteiten van het intellect, het hart, de zintuigen en het verstand.

2. Udana

De bio-energie van beweging - Udana ligt in de borst en de fysiologische activiteiten bevinden zich in de neus, de navel en de keel. Substanties die in vaste of vloeibare vorm in de maag komen worden, na fijne omzetting, met de hulp van Udana verwijderd door uitademing. Udana activeert de stem, de spraak, alle inspanning, enthousiasme, teint en geheugen.

3. Vyana

De bio-energie van beweging - Vyana, is in het hart gelegen en daarom is het in het hele lichaam actief. Vyana is verantwoordelijk voor de voortstuwing van het centrum tot aan de periferie. De beweging van het hart om de voedende substanties naar de periferie te brengen is de functie van Vyana. Vyana heeft een grote kracht, snelheid en beweging. Het controleert alle bewegingen van het lichaam zoals afvoer, buiging, uitstrekking, draaiing, knipperen met de ogen, bloedsomloop, enz.

4. Samana

De bio-energie van beweging - Samana is gelegen in de maag, dichtbij het verteringsvuur en de fysiologische werking bevindt zich in het hele spijsverteringskanaal. Samana werkt als een stuwende kracht van de periferie naar het centrum. Samana past het voedsel aan en onderscheidt de nuttige delen en de uitscheidingsproducten van het voedsel. Hierna verwerkt het de nuttige delen en verwijdert de afvalproducten uit het lichaam.

5. Apana

De bio-energie van beweging Apana is gelegen in de omgeving van het bekken en de fysiologische werking bevindt zich in de omgeving van de dij, de blaas, de genitaliën, de heupen en de zij. Apana controleert de bewegingen van de samenstelling van urine, feces, wind, menstruatie, zaadlozing en de uitdrijving van de foetus. Het wordt allemaal een bepaalde tijd gecontroleerd vóór het verlaten van het lichaam. De totale tijdscontrole van al deze substanties is nuttig voor de opbouw en de handhaving van de verschillende fysiologische processen. Deze fysiologische controle van alle processen is weer nuttig voor alle andere soorten bio-energieën van beweging. Daarom is Apana tevens de controlerende kracht van alle andere soorten bio-energieën van beweging.

Fysiologische classificatie van de bio-energie van assimilatie

Overeenkomstig de verschillende functies en hun specifieke plaatsen in het lichaam wordt de bio-energie van assimilatie geclassificeerd in vijf verschillende soorten, n.l. Pachaka, Ranjaka, Alochaka, Sadhaka en Bhrajaka. Al deze vormen van de bio-energie van assimilatie zijn verantwoordelijk voor een soort fysiologische conversie in het lichaam. Hun specifieke plaats in het lichaam en de diverse fysiologische functies zijn als volgt :

1. Pachaka

De bio-energie van assimilatie - Pachaka is gelegen in de maag en fysiologisch verantwoordelijk voor de voornaamste conversie in het lichaam, n.l. de vertering van voedsel. Door de hete en doordringende kwaliteiten wordt het voedsel ontbonden en verteerd in het spijsverteringskanaal. Het scheidt ook de nuttige delen en de afvalproducten uit het voedsel.

2. Ranjaka

De bio-energie van assimilatie - Ranjaka is gelegen in de maag, de lever en de milt. Het helpt bij de secundaire vertering van voedsel voor de vorming van weefsels. De vorming van bloed en andere weefsels in de lever is de voornaamste functie van Ranjaka.

3. Alochaka

De bio-energie van assimilatie - Alochaka is gelegen in de ogen. Het is verantwoordelijk voor de assimilatie en omzetting van impulsen van buitenaf die plaats vinden als een object wordt waargenomen door de ogen.

4. Sadhaka

De bio-energie van assimilatie - Sadhaka is gelegen in het hart en de hersenen. Het ontwikkelt het proces van de specifieke volgorde van conversie na waarneming van elke zintuiglijke gedachte. De interesse en waardering voor kunst is ook de functie van Sadhaka.

5. Bhrajaka

De bio-energie van assimilatie - Bhrajaka is in de huid gelegen. Het handhaaft de temperatuur en de kleur van de huid en is nuttig voor de absorptie van massageolie en zalf door de huid.

Fysiologische classificatie van de bio-energie van cohesie

Door de verschillende functies en de specifieke plaats in het lichaam is de bio-energie van cohesie geclassificeerd in vijf verschillende soorten, n.l. Avalambaka, Kledaka, Bodhaka, Shleshaka en Tarpaka. Ze beschermen verschillende organen voor de effecten van de bio-energie van beweging en de hitte en penetrerende effecten van de bio-energie van assimilatie. Zij zijn verantwoordelijk voor de handhaving van cohesie en de verbinding van de weefsels.

1. Avalambaka

De bio-energie van cohesie - Avalambaka is gelegen in de borst en beschermt de longen, het hart en het opgaande deel van de ingewanden. Tengevolge van het herhaald samentrekken en ontspannen zijn het hart en de longen onderhevig aan wrijving en slijtage. Maar de fijne slijmerig en vettige uitscheidingen van het borstvlies en de vloeistof in het hartzakje beschermen ze en houden het geheel in stand.

2. Kledaka

De bio-energie van cohesie - Kledaka is gelegen in het bovenste deel van de maag. Het produceert het vocht in het voedsel, neutraliseert de zure afscheidingen en beschermt het maagslijmvlies tegen prikkelend en gekruid voedsel. Het helpt ook bij de juiste voedselvertering.

3. Bodhaka

De bio-energie van cohesie - Bodhaka is gelegen onder de tong en in de mond. Het beschermt de mond tegen scherpe, hete, koude of prikkelende dranken en voedsel. Het helpt ook het voedsel te proeven. Eventuele schadelijke substanties worden eerst verwijderd door de beschermende smaakfunctie van Bodhaka.

4. Shleshaka

De bio-energie van cohesie - Shleshaka bevindt zich in de gewrichten. Het smeert de gewrichten en helpt bij het genezen van de gewrichten door slijtage die veroorzaakt wordt door wrijving tengevolge van de bewegingen van de gewrichten.

5. Tarpaka

De bio-energie van cohesie - Tarpaka is gelegen in de hersenen. Het voedt de hersencellen en zorgt voor smering en bescherming van de hersenen en het ruggenmerg.

Op deze manier is de harmonie tussen de verschillende soorten bio-energieën verantwoordelijk voor het handhaven van de gezondheid. Hun disbalans resulteert in lokale en stelselmatige storingen. Om de balans tussen de verschillende bio-energieën te handhaven is het belangrijk een dieet en levensstijl te volgen in overeenstemming met het klimaat, milieu, natuur, seizoen, de toestand van het verteringsstelsel, de stofwisseling en de constitutie.

Fysiologie van verschillende onderverdelingen van bio-energieen

Onderstaand de diverse soorten bio-energieen, waar we deze kunnen vinden en wat de functie is van de desbetreffende bio-energie. De soorten bio-energieën zijn opgesplits in de termen: beweging, assimilatie en cohesie. 

Soort bio-energie

Locatie

Fysiologische functie

Bio-energieën van beweging:

1. PranaHart en hersenenAdemen en inslikken van voedsel
2. UdanaBorstSpraak en stem
3. SamanaMaag en dunne darmOnderscheiding en assimilatie van de eindproducten van voedsel
4. VyanaHartHelpt bij het functionenen van de kanalen van de bloedsomloop
5. ApanaDikke darm en bekkenorganenVerwijderen van ontlasting, urine, zaad en menstrueel bloed. Voortgang van het werkproces

Bio-energieën van assimilatie:

1. PackakaMaagPrimaire conversie en vertering van voedsel
2. RanjakaMaag, lever en miltSecundaire vertering van voedsel en vorming van bloedweefsels
3. AlochakaOogConversie van externe visuele impulsen
4. SadhakaHart en hersenenZien. Conversie van externe waarneming voor inwendige herkenning
5. BhrajakaHuidHandhaaft temperatuur en kleur van de huid; reguleert de huidabsorptie

Bio-energieën van cohesie:

1. AvalambakaBorstSmering en voeding van de mediastinale organen
2. KledakaMaagVertering en neutralisering van zuur voedsel. Beschermt het maagslijmvlies
3. BodhakaMond en tongSmaakbescherming door smaakherkenning
4. ShleshakaGewrichtenSmering van Gewrichten
5. TarpakaHersenenSmering, voeding en bescherming van hersenen en ruggenmerg

 


Bron: Surya Products C. van Willigen

Uitgever en auteur(s) verklaren dat de tekst zorgvuldig en naar beste wensen is samengesteld. Zij kunnen echter geenszins instaan voor de volledigheid van de tekst of eventuele fouten; zij aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen, gebaseerd op de inhoud van bedoelde tekst.

 

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »