Pure Ayurvedische kruiden
Boven de 45 euro, gratis verzending
Geproduceerd in Nederland
Dealer login?
0

Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.

Review Logo★★★★ @ Google review

Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.

Door Chris van Willigen, 3 februari 2022

Significantie van de Ddhatus - Het Bouwende Element

Handhaving van het leven van een organisme is de voortdurende transformatie van de identiteit van voedsel en andere ervaringen binnenin de identiteit van dat organisme. De eigenlijke transformatie van de identiteit is de functie van de spijsvertering en wordt tot stand gebracht door het spijsverteringsvuur - Agni. 

Volgens de klassieke definitie van Charaka, de vader van de ayurvedische geneeskunde, is individuele gezondheid het eindresultaat van de balans tussen lichaam, geest en ziel.

Verder beschrijft hij dat een lichaam als gezond aangeduid wordt wanneer de drie bio-energieën in balans zijn, de zeven dhatus (lichaam opbouwende element) normaal, het agni-verteringsvuur goed functioneert, de circulatie in de lichaamskanalen optimaal is en de malas (de uitscheidingsproducten van de stofwisseling) goed door het lichaam worden verwijderd.

In dit artikel gaan we dieper in op de significantie van de Dhatus, ofwel het bouwende element. 


Inhoud: Significantie van de Ddhatus - Het Bouwende Element

 1. Wat zijn dhatus in Ayurveda? 
 2. 5 proto-elementen van Dhatus
 3. Dhatu in het transformatieproces
 4. De 7 belangrijke Dhatus (kernweefsels)
  1. Rasa dhatu - Plasma
  2. Rakta dhatu - Bloed
  3. Mamsa dhatu - Spieren
  4. Meda dhatu - Vetweefsel
  5. Asthi dhatu - Botten
  6. Majja dhatu - Beenmerg en zenuwweefsel
  7. Shukra dhatu (voor mannen) & Artava dhatu (voor vrouwen)

Wat zijn dhatus in Ayurveda? 

De dhatus zijn de fundamentele weefsels van het lichaam en zij worden geproduceerd uit ons voedsel. Het voedingsplasma, of de vitale substantie uit de spijsvertering, voedt progressief en wordt door de respectievelijke agnis in elk van de dhatus omgevormd. De dhatus zijn een specifieke serie lichaamsweefsels die een functie hebben in de ontwikkeling en de voeding van het hele lichaam evenals in het handhaven van de natuurlijke immuniteit.

Letterlijk betekent het woord dhatu "constructie element" of "support" of iets dat betrokken is bij het maken van de infrastructuur van het lichaam.

Het voedsel voor ons zou beschouwd moeten worden als de echte godenspijs en dan pas gegeten, alsof het een offer is aan het levensvuur (in onszelf). Dat is een goed gebruik om veel ziekten te voorkomen. (Brhadyagnavalkya Smriti)

5 proto-elementen van Dhatus

Zoals alles in de natuur zijn ook de dhatus gevormd uit de vijf proto-elementen die hen hun individuele eigenschappen verlenen. Aarde is het overheersende element in de dhatus. Het verleent stabiliteit en voorkomt verplaatsing van de ene plaats naar de andere. Degenen die agni of vuur bevatten hebben warmte-energie dat helpt bij de transformatiereacties in het lichaam en de weefsels die meer water bevatten zijn stabiel en koel.

Dhatus verrichten functies onder de fijn afgestemde controle van de bio-energieën van het lichaam. Zij kunnen hun eigen werking niet inleiden. Het voedsel dat wij eten wordt geassimileerd om de dhatus te vormen en te vervangen en door hen de bio-energieën die, op hun beurt, de functie van de dhatus beïnvloeden. Door het stofwisselingsproces wordt de voedingsvloeistof, de eerste dhatu, successievelijk in een bepaalde volgorde omgevormd in de zeven andere dhatus.

De werking van de stofwisselingsvuren of enzymen zijn voor dit stofwisselingsproces verantwoordelijk. Voedsel wordt eerst door de enzymen van het verteringsvuur verteerd en dan door de vijf element vuren (bhutagni). Op deze wijze worden de vijf proto-elementen van het voedsel getransformeerd in het corresponderende inwendige onderdeel van de dhatus.

Dhatu in het transformatieproces

Elke dhatu zorgt voor de volgende delen tijdens het transformatieproces:

 • 1 Een fijn voedingsessence voor de voeding van de volgende dhatu.
 • 2 Een bijproduct zoals haar en nagels - een afvalproduct van de dhatu.
 • 3 Een voedingsessence voor zijn eigen voeding binnen het lichaam.

In het transformatieproces zorgt elke dhatu voor een gezonde entourage die de volgende dhatu voedt door middel van het proces van irrigatie, selectiviteit en transformatie. Het werkt gelijktijdig in de vorming van zeven dhatus. De dhatus worden gevoed en getransformeerd om de normale physiologische functies van de verschillende weefsels, organen en orgaansystemen op peil te houden. Als één dhatu gebrekkig is tast het de volgende dhatu aan omdat elke dhatu voeding ontvangt van de voorgaande dhatu.

De 7 belangrijke Dhatus (kernweefsels)Dhatu in het transformatieproces - 7 dhatus

Hier volgende de zeven belangrijke dhatus die vorm en infrastructuur aan  ons lichaam geven:

1. Rasa dhatu - Plasma

Rasa dhatu is voedingsvloeistof en plasma. Het wordt omgezet uit de voedingssappen en zorgt voor voeding van alle weefsels, organen en orgaansystemen. Het plasma en de lymfevloeistof circuleren door het hele lichaam. Plezier, tevredenheid en voldoening zijn het kenmerk van een optimale Rasa dhatu. Supplementaire stoffen (updhatus) van rasa dhatu zijn moedermelk en menstruatievloeistof. Zij worden door het lichaam uitgescheiden als zij hun werk hebben gedaan.

2. Rakta dhatu - Bloed

Rakta dhatu zijn de rode bloedlichaampjes. Het voorziet alle lichaamsweefsels en de vitale organen van zuurstof en houdt het leven in stand. Geduld, weerstandsvermogen, kracht en vitaliteit zijn de kenmerken van een  Rakta dhatu. Supplementaire stoffen (updhatus) van rakta dhatu zijn de pezen, bloedvaten en motorische zenuwen.

3. Mamsa dhatu - Spieren

Mamsa dhatu is het vlees en spierweefsel. Het bedekt de delicate vitale organen, zorgt voor de bewegingen van de gewrichten en handhaaft de fysieke kracht van het lichaam. Kracht, conditie, stevigte en bekwaamheid zijn de kenmerken van een optimale Mamsa dhatu. Supplementaire stoffen (updhatus) van mamsa dhatu zijn de gewrichtbanden en de huid.

4. Meda dhatu - Vetweefsel

Meda dhatu is het vetweefsel. Het houdt de smering en vettigheid van alle lichaamsweefsels in stand. Comfort, veiligheid en bescherming zijn de kenmerken van een optimale Meda dhatu. Supplementaire stof (updhatu) van meda dhatu zijn de tastzintuigen en zweet.

5. Asthi dhatu - Botten

Asthi dhatu is de beenderstructuur van het lichaam. Het zorgt voor en handhaaft de vorm van de basisstructuur  van het lichaam. Zelfvertrouwen, snelheid en nauwkeurigheid zijn de kenmerken  van een optimale Asthi dhatu. Supplementaire stoffen (updhatus) van asthi dhatu zijn de tanden.

6. Majja dhatu - Beenmerg en zenuwweefsel

Majja dhatu is het been­merg- ­weefsel. Het vult het beenachtige weefsel en brengt de motorische en zintuiglijke impulsen over. Balans en coördinatie zijn de kenmerken van een optimale Majja dhatu. Majja dhatu heeft geen supplementaire stoffen (updhatus).

7. Shukra dhatu (voor mannen) Artava dhatu (voor vrouwen)

Dit zijn de voortplantingsweefsels en -vloeistoffen. Zij zijn voor de scheppende kracht, de voortplanting. Dynamiek en passie zijn de kenmerken van optimale shukra dhatu (updhatus). Shukra dhatu heeft geen supplementaire stoffen (updhatus).

Onze immuniteit is het eindresultaat van de goede ontwikkeling en functionering van elk van de dhatus. Het is het wezen van alle dhatus. Goede werking van de dhatus geeft ons glans, geestdriftige uitstraling, enthousiasme, speelsheid en veerkracht. 

ElementBio-energieStructurele weefsels

Functie

Effect

Updhatu

WaterKapha (bio-energie cohesie)Rasa dhatu (Plasma)Zorgt voor voedingsstoffenVitaliteit, vreugdeMoedermelk, menstruatiebloed
VuurPitta (bio-energie assimilatie)Rakta dhatu (bloed)Zorgt voor zuurstof-voorzieningVitaliteit, liefdePezen, bloedvaten
AardeKapha (bio-energie cohesie)Mamsa dhatu (spieren)BewegingBescherming, krachtGewrichtsbanden, huid
Aarde en waterKapha (bio-energie cohesie)Meda dhatu (vetweefsel)SmeringZachtheid beschermingZweet
Lucht en etherVata (bio-energie beweging)Asthi dhatu  (botten)Intertitieel weefselOndersteuningTanden
WaterKapha (bio-energie cohesie)Majja dhatu (beenmerg en zenuwweefsel)Opvulling beenholten, afscheidingVoldoeningGeen
WaterKapha (bio-energie cohesie)

Shukra dhatu (voorplantings-weefsel)

Verantwoordelijk voor nieuw levenEnergie, afweersmechanismeGeen

Bron: Surya Products C. van Willigen

Uitgever en auteur(s) verklaren dat de tekst zorgvuldig en naar beste wensen is samengesteld. Zij kunnen echter geenszins instaan voor de volledigheid van de tekst of eventuele fouten; zij aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen, gebaseerd op de inhoud van bedoelde tekst.

 

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »