Pure Ayurvedische kruiden
Boven de 45 euro, gratis verzending
Geproduceerd in Nederland
Dealer login?
0

Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.

Review Logo★★★★ @ Google review

Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.

Door Tanja, 9 februari 2022

Ben jij het Vata-type volgens Ayurveda?

Als het gaat om de manier waarop je volgens ayurveda naar ieder mens kunt kijken, dan zal je daarin altijd drie energietypes herkennen. Zo is er altijd wat van de aardse kapha-energie terug te vinden. Ook zit er altijd wat van het vuur van de Pitta-energie in. Daarnaast is er de luchtige Vata-energie. Als deze Vata-energie overheerst, dan mag je jezelf kenmerken als het Vata-type. In deze blog ontdek je alles wat je moet weten als je een Ayurvedisch Vata-type bent.

Om er zeker van te zijn dat jij het Vata-type bent is het slim om eerst even een goede test te doen. Dit maakt veel duidelijk voor je. Blijk je de luchtige energie te hebben? Dan is het goed om te weten hoe je hiermee omgaat. Lucht en ruimte zijn voor jou heel belangrijk. Dit merk je ook in je uitscheiding en je zenuwstelsel. Je kan beter loslaten en bent altijd creatief in situaties en in denken. Het is slim om hier dieper op in te gaan.

Kenmerken van luchtige Vata-energie

Wie gekenmerkt wordt door de Vata-energie, zal veel met het element lucht hebben. De ademhaling en het bewegen worden door vata geregeld. Dit heeft bijvoorbeeld effect op je bloedsomloop en je hartslag. Heb je de juiste balans gevonden, dan voel je je vitaal en creatief. Op slechte momenten heb je echter veel angst en ongemak.

Steekwoorden hierbij zijn: slank, energiek, rap spreektempo, lichte slaper, creatief, makkelijk af te leiden, heeft alles snel duidelijk, is vergeetachtig. Let op de trage spijsvertering, neiging zorgen te maken, perfectionisme en de liefhebberij voor zoetigheid.

Het Vata-lichaam

Zoals uit de steekwoorden al was af te leiden is het Vata-type vaak slank en licht van gewicht. Het is bovendien energiek. Er zijn echter ook andere kenmerken te vinden. Zo zijn de huid en het haar vaak droog. Ook zijn de handen en voeten vaak koud. Kenmerken als licht slapen en een trage spijsvertering horen hier ook bij.

Op het moment dat de luchtige vata-energie zich niet goed manifesteert dan treden zaken als gewichtsverlies, verstopping, artritis en zwakke ledematen op. Daarnaast zijn rusteloosheid en spanning duidelijk op te merken in deze situaties.

De Vata-geest

Het effect van de luchtige Vata-energie op de geest is op verschillende manieren te merken. Op het moment dat je je in balans voelt ben je levendig en energiek, heb je veel enthousiasme en sta je open voor avontuur. Op het moment dat je je zo voelt zijn de sensaties van nieuwe ervaringen het meest interessant. Ook kan je slingeren tussen heftige emoties. Je wordt snel boos, maar bent het ook snel weer vergeten.

De Vata-geest zorgt ervoor dat je creatief bent en flexibel met zaken kan omgaan. Je neemt daarin graag de leiding. Dit geldt zelfs wanneer je meerdere projecten gelijktijdig hebt waar je je op richt. Wanneer je niet in balans bent zie je echter ook de andere kant. Je maakt je dan snel zorgen en bent nerveus, angstig en rusteloos. Je kan er slecht door slapen.

Vata in balans brengen

Heb je last van een verstoorde balans? Dan kan je de Vata-energie gewoon weer in balans krijgen. Denk aan het voorkomen dat je het koud krijgt. Masseren met warme olie zoals amandelolie wil altijd wel helpen. Wanneer je weinig tijd hebt, masseer je alleen je voeten.

Beweging maak je niet te inspannend. Je gaat ook niet tot het gaatje als je in de gym staat. Beter is het om bijvoorbeeld te gaan wandelen of golfen. Ook kan je gaan dansen of aan yoga doen. Andere leuke opties zijn qi gong en tai chi.

Warm water drinken zal je ook helpen. Eventueel kies je voor gemberthee om je spijsvertering te stimuleren. Probeer ook regelmaat in je stoelgang te houden. De ochtend heeft dan de voorkeur. Rustige muziek die je blij maakt, helpt ook. Zoals je ook verstandig bent wanneer je de verschillende aardse kleuren toepast om je heen. Zo voel je de rust snel toenemen in je leven.

Voeding voor een Vata type

Wie leeft volgens ayurveda doet er goed aan om de voeding aan te passen aan de Vata-energie. Dat betekent dat je rekening houdt met het feit dat je droog, koud en licht bent. Dit wil je verminderen dus kies je voor vettig voedsel dat bij voorkeur verwarmd is en niet te licht is.

Je houdt van zoet, zout en zuur. Pas op met pittig en bitter. Dit pakt minder goed uit.

De voeding nuttigen

Nu je weet welke smaken en vormen voor jou nuttig zijn, is het ook goed om te kijken hoe je moet eten. Bij voorkeur kies je voor grote maaltijden, zonder dat het te veel wordt. Zoet kies je omdat dit stabiliserend is. Let wel op dat er een grens zit aan de hoeveelheid suiker die je als vata aan kan.

Gebruik wortels en bietjes om dit natuurlijk binnen te krijgen. Let goed op vetten. Gezonde varianten zoals ghee of olijfolie stimuleren je spijsvertering op de juiste wijze. Zo wordt je energie ook minder droog. Rijst en tarwe helpen om het luchtige type meer te gronden.

Abrikozen, avocado’s, bananen, blauwe bessen, citroenen, dadels, mango’s, pruimen, vijgen, grapefruit, sinaasappels, meloenen, papaja, perzik, ananas, rabarber, kiwi, dadels, nectarines en gedroogd fruit zijn allemaal aan te raden. Een appel of een peer is beter te vermijden. Zoals dat ook voor de cranberry geldt.

Het is slim om het fruit slechts beperkt te koken of bijvoorbeeld te roerpakken. Dit geldt ook voor ander voedsel. Rauwe etenswaren zijn beter te vermijden. Kruiden kunnen aantrekkelijk zijn, maar maak het niet te pittig. Zoud, mosterdzaak, koriander, oregano en basilicum zijn voorbeelden. Ook zwarte peper is slim. Pas op voor bonen, met uitzondering van tofu en mungbonen.

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »