Pure Ayurvedische kruiden
Boven de 45 euro, gratis verzending
Geproduceerd in Nederland
Dealer login?
0

Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.

Review Logo★★★★ @ Google review

Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.

Door Tanja, 6 februari 2022

Ben jij het Kapha-type volgens Ayurveda?

Wil je weten of jij een Kapha type bent? Lees snel verder. Ayurveda herkent in ieder mens een combinatie van drie soorten energie. De vurige pitta-energie en de luchtige vata-energie zijn altijd aanwezig. Daarnaast is er ook altijd ruimte voor de aards Kapha-energie. Wanneer dit de dominante energievorm in jouw lichaam is, hoe ga je daar dan op de best mogelijke manier mee om? Om hierachter te komen is het wel altijd slim om eerst even een test te doen om je energie te ontdekken.

Wie kijkt naar de kapha-energie, ziet twee elementen eruit springen. Het gaat dan om water en aarde. Het is energie die de structuur van het lichaam regelt. Het bouwt de weefsels voor botten en vetten en is ook belangrijk voor de spieren en pezen. Kapha-energie biedt bescherming tegen jezelf en anderen.

Kenmerken van aardse Kapha-type

Wie als type meer Kapha-energie in zich heeft, merkt dus veel van de elementen aarde en water. Het is de energie die het lichaam stabiel en stevig maakt. Het zorgt voor een goede vloeistofhuishouding. Daardoor heeft het jouw lichaam zijn vorm. Ook is het zo dat alles goed functioneert door kapha. Het zorgt voor verbinding in het lichaam.

De Kapha-energie die in balans is zorgt voor geduld en stabiliteit, maar ook voor kracht en uithoudingsvermogen. Wanneer je echter niet in balans bent, dan merk je dat direct door slechte eetgewoontes en een lui gevoel. Je verspilt tijd en gaat geen echter uitdagingen meer aan op dat moment.

Steekwoorden die bij Kapha-energie passen zijn: stevige bouw, krachtig met veel uithoudingsvermogen, gemakkelijk aankomen, stabiel, traag in beweging en begrip, goed onthouden, veel slapen, stressbestendig, loyaal. Nadelen kunnen zijn dat het emotionele eters zijn en dat ’s ochtends veel tijd nodig is om op gang te komen.

Het Kapha-lichaam

Een sterk lichaam is het belangrijkste kenmerk van het Kapha-lichaam. Terwijl ook het uithoudingsvermogen opvalt. Specifieke kenmerken zijn een gladde huid en dik haar terwijl ook grote ogen veel te zien zijn. Het is fijn om te weten dat er goed geslapen wordt en dat de spijsvertering regelmatig verloopt.

Wie echter de balans kwijt is, zal snel last krijgen van overgewicht, diabetes en depressies. Slaaptekort en astma komen ook voor.

De Kapha-geest

Ook de Kapha-geest in is flink verschillend bij balans of onbalans. Wanneer er balans heerst, dan voel je je vol liefde en blijf je kalm. Loyaliteit en geduldig zijn, zijn dan je sterkste eigenschappen. Voel je je uit balans? Dan zal zelfzuchtigheid en koppigheid te zien zijn. Je kan ook meer hebberig worden en hebt een afkeer tegen verandering. Je gaat stress dan uit de weg.

Kapha-type in balans brengen

Het is belangrijk om op zoek te gaan. Als kapha hou je van routine, maar dit kan wel voor een sleur zorgen. Door iets nieuws te ontdekken, kan je de balans in je energie terugvinden. Dit kan op allerlei manieren. Het is ook slim om enkele vaste gewoontes vast te houden. Vroeg opstaan is een voorbeeld. Zo zorg je voor meer constante energie over de gehele dag.

Het is slim om jezelf warm te houden en uit de buurt van vocht te blijven. Droog masseren wil ook vaak helpen. Kapha-types hechten zich snel aan bezittingen. Het is slim om dingen op te ruimen en weg te geven. Ook is bewegen slim. Duursporten als hardlopen, zwemmen en fietsen helpen. Maar ook dansen en aerobics kunnen aantrekkelijk zijn. Kleuren die bij je passen zijn fel zoals geel en rood.

Voedingstips voor Kapha type

Als Kapha-energie de overheersende energie is, dan is het slim om de voeding hierop aan te passen. Omdat je van nature zwaar, vettig en koud bent, is het slim om voor voeding te gaan die dit vermindert. Licht, droog en warm is dus wat je zoekt op je bord. Pittig en bitter past beter bij je dan zoet en zuur.

De Kapha-energie werkt het best wanneer de lunch je grote maaltijd is. Zorg ook dat tussen je avondeten en je bedtijd minimaal 3 uur zit. Eenmaal per week vasten op sap en soep is aan te raden. De sappen zijn van verse groenten en fruit. De soep is van gepureerde groente. Probeer zuivel te vermijden waar je kunt. Zoals je ook zoet vermijdt. Suiker, stroop en meer van dit soort middelen maken je verkouden en futloos. Een eetlepel rauwe honing is voldoende om de bacteriën tegen te gaan. Doe dit dagelijks en eet het koud.

De maaltijden serveer je met gemberthee voor je spijsvertering. Ook bonen passen goed bij je. Alleen soja en tofu kan je beter laten staan. Beter is het om voor zwarte bonen of linzen te kiezen. Op het gebied van fruit passen appels, peren en cranberry’s beter bij je dan bananen, sinaasappels en avocado’s. Zoals je ook de dadels en vijgen beter kunt vermijden.

Richt je op het eten van groenten. Je kunt eigenlijk alles nemen, maar pas wel op met zoete aardappel, courgette en tomaat. Als je je maaltijd kruidt, gebruik dan peper of gember, maar liever geen zout. Ook is olie niet aan te raden. Gerst, mais en boekweit doen het beter voor je dan haver, rijst en tarwe.

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »