Pure Ayurvedische kruiden
Boven de 45 euro, gratis verzending
Geproduceerd in Nederland
Dealer login?
0

Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.

Review Logo★★★★ @ Google review

Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.Nieuwe website is live! Login in met je eigen account en klik op wachtwoord vergeten.

Door Surya Products, 3 februari 2022

Ayurveda in het algemeen

Wil je meer weten over Ayurveda? Of heb je behoefte aan meer kennis over Ayurvedische producten? Dan ben je bij Surya aan het juiste adres! In dit artikel gaan we eerst dieper in op wat Ayurvada nu precies is, welke ayurvedische elementen er zijn en we gaan het kort hebben over de verschillende dosha’s.
 

Inhoud artikel: Ayurveda in het Algemeen

  1. Wat is Ayurveda?
  2. Ayurveda is uniek voor ieder persoon
  3. 5x Ayurvedische elementen
  4. Welk type ‘Dosha’ ben ik?
  5. Vata type
  6. Pitta type
  7. Kapha type
  8. Ayurveda webshop

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een 5000 jaar oude holistische manier van denken over de mens, zijn bestaan en zijn gezondheid. Letterlijk vertaald wil Ayurveda zeggen ‘’Kennis van het Leven’’. Deze is gebaseerd op de theorie van de drie bio- energieën: Vata, Pitta en Kapha.

Ayurveda is uniek voor ieder persoon

Wij zijn allemaal unieke individuen met onze eigen unieke behoeften. Ayurveda onderzoekt de oorzaak van de onbalans. Als je weet hoe je moet “luisteren” naar de tekenen en symptomen, stimuleert dit om actie en verantwoordelijkheid te nemen voor je gezondheid. Ayurveda; het is een recept voor een leven in harmonie met de wetten van de natuur. Als je kijkt naar de schoonheid van de natuur zie je vijf elementen. Deze vormen de basis van alle materiële bestaan. Ayurveda erkent deze vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ruimte.

5x Ayurvedische elementen: vuur, lucht, ruimte, aarde en water

Hoe verhouden de 5 Ayurvedische elementen zich ten opzichte van mij? Ayurveda gaat ervan uit dat je lichaam is opgebouwd uit deze vijf elementen. Je bent gewoon een spiegeling van het milieu en het universum. Alles wat je zegt, doet of voelt kan veranderingen / schommelingen teweeg brengen in je lichaam. De Ayurvedische elementen schommelen ook tijdens de seizoenen, het tijdstip en de temperatuur van de dag.

Ayurvedische element: Vuur

Bijvoorbeeld; als je een paar uur in de hete zon gaat zitten of een sauna ingaat, dan zal het Ayurvedische element vuur in je verhogen. Ook na het nuttigen van een pittige curry of het ineens heel boos worden/ontploffen zal het Ayurvedische element vuur verhogen. We zeggen dan ook wel eens, ik zag je helemaal rood worden.

Ayurvedische element: Lucht

Het Ayurvedische element lucht verhoogt wanneer je constant haast hebt, veel op reis bent en je je verplaatst met hoge snelheden, in bijvoorbeeld een auto of vliegtuig. Als je constant gejaagd in het leven staat en steeds meer wilt, kun je niet meer de rust vinden om te aarden omdat het Ayurvedische element lucht te overheersend is.

Ayurvedische element: Ruimte

Een soort gelijk gevoel is wanneer het Ayurvedische element ruimte verhoogd is. Dan lijkt het wel of je op de top van een berg staat, hoog in de wolken.

Ayurvedische element: Aarde

Het tegenovergestelde geldt voor het Ayurvedische element aarde. Dit element is geaard en stabiel maar wanneer je over een langere periode weinig inspanning, zware maaltijden gebruikt verhoogt het Ayurvedische element aarde.

Ayurvedische element: Water

Het Ayurvedische element water heeft een sterke band met emoties. Wanneer het dan ook dagen regent heeft dit effect op je lichaam en voelt het alsof het water in je botten gaat zitten. Volle maan kan ook invloed hebben want zowel de maan als het menselijk lichaam bestaan voor 70% uit water.

''Vergeet niet dat Ayurveda gaat over het streven naar evenwicht, niet naar perfectie.''

Welk type Dosha ben ik?

Ayurveda-types – Vata, Pitta, Kapha

Hoe herken je je lichaamstype ofwel Dosha? Alles in de natuur, met inbegrip van je lichaam is dus gemaakt van de vijf Ayurvedische elementen; ruimte, lucht, vuur, water en aarde.

Deze vijf Ayurvedische elementen vormen door middel van combinatie de drie lichaamstypes, ook wel dosha’s genoemd. Deze vormen je fysieke samenstelling en zo je unieke neiging om te reageren en te communiceren met de wereld om je heen. In het Sanskriet worden de dosha’s ook wel Vata, Pitta en Kapha genoemd.

Terwijl elke dosha een individuele rol in je lichaam speelt, is een algehele goede gezondheid alleen bereikt wanneer alle drie de dosha’s in balans zijn. Het herkennen van je huidige dosha: Vata, Pitta of Kapha is een voorwaarde voor het begrijpen van een Ayurvedische diagnose en Ayurvedische behandeling.

Om je dominante dosha te kunnen bepalen, lees de hieronder vermelde kenmerken. Houd in gedachte dat slechts sommige van ons één dosha hebben, maar de meeste mensen juist een combinatie zijn van twee of alle drie de dosha's.

Ayurveda kennis - welk type dosha ben ik?

Ayurveda type Vata

Hoe herken je een Vata type? Onderstaand een opsomming van kenmerken van een Vata type

 • Klein en dun; lichtste van de drie lichaamstypes
 • Droge, ruwe huid
 • Gemiddeld droog haar
 • Enigszins kromme, grote of vooruitstekende tanden
 • Rusteloos, onsamenhangende gedachten maar fantasierijk
 • Hekel aan koud weer

Vata in balans, bevordert creativiteit en flexibiliteit. Vata uit balans, produceert angst en bezorgdheid. Lichamelijke aandoeningen verbonden met het Ayurvedische element lucht, zoals emfyseem, longontsteking en artritis, overheersen. De algemene richtlijnen voor het in evenwicht van Vata zijn: kleed je warm aan en blijf kalm, vermijdt rauw en koud voedsel en hou je vast aan een regelmaat in je dagelijkse leven.

 • Ayurvedische elementen: lucht en ruimte

 • Optimale tijden voor de maaltijden:
  - Ontbijt om 07:00 uur
  - Lunch 's middags
  - Snack rond 16:00 uur
  - Diner om 18:00 uur 

Ayurveda type Pitta

Hoe herken je een Pitta type? Onderstaand een opsomming van kenmerken van een Pitta type

 • Gemiddelde bouw, sterk, goed gebouwd
 • Fair of roodachtige huid; zonnebrand gemakkelijk
 • Fijn, steil of dunner wordend haar
 • Kan gelige tanden hebben
 • Scherpe geest met goede concentratie bevoegdheden
 • Hekel aan warm weer
 • Voordelen van dagelijkse meditatie na 18:00 uur

Pitta in balans bevordert intelligentie en effectiviteit. Pitta uit balans, produceert woede en jaloezie. Lichamelijke aandoeningen verbonden met het Ayurvedische element vuur, zoals koorts, ontstekingsziekten en geelzucht, overheersen. De algemene richtlijnen voor het in evenwicht van Pitta zijn: het vermijden van overmatige hitte, beperken van zout inname. Tijdens warme dagen je dag ritme aanpassen.

 • Ayurvedische elementen: vuur en water

 • Optimale tijden voor de maaltijden:
  - Ontbijt om 07:00 uur
  - Lunch 's middags
  - Snack rond 15:00 uur
  - Diner om 18:00 uur 

Ayurveda type Kapha

Hoe herken je een Kapha type? Onderstaand een opsomming van kenmerken van een Kapha type

 • Groot gebouwd, stevig, fysiek sterk
 • Vette, vochtige en bleke huid
 • Dik haar
 • Witte tanden
 • Reflectief en opzettelijk denkpatroon; kalmerend
 • Hekel aan vochtig, koud weer
 • Voordelen van vroeg naar bed en vroeg opstaan

Kapha in balans, bevordert kalmte en vergeving. Uit balans, Kapha produceert hebzucht en afgunst. Lichamelijke aandoeningen verbonden met het Ayurvedische element water, zoals de griep, sinus congestie en overtollig slijm overheersen. De algemene richtlijnen voor het balanceren van Kapha zijn: actief blijven, het nemen van voldoende lichaamsbeweging, het vermijden van zware, vette voedingsmiddelen, zuivel en ijskoude drankjes en afwisseling in uw dagelijkse routine.

 • Ayurvedische elementen: Water en Aarde

 • Optimale tijden voor de maaltijden:
  - Ontbijt tussen 08:00 - 09:00 uur
  - Lunch 13:00
  - Snack rond 16:00 uur
  - Diner om 18:00 uur 

Ayurveda webshop - De Ayurveda specialist van de Benelux

Surya is een van de grotere webshops voor Ayurvedische producten en kruiden in Nederland. Tevens is Surya een van de bekendste groothandels op het gebied van Ayurveda producten en kruiden. De verschillende Ayurveda kruiden en andere producten kun je direct bestellen in onze webshop, waarbij je zelf een keuze kunt maken in de grootte van de verpakkingen en het aantal. In de webshop vind je bijvoorbeeld Ayurveda kruiden voor een inwendige werking, maar ook andere producten zoals olie voor een effect van buitenaf. Laat je verrassen door het complete aanbod.

 

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »