• ayurveda-4-you
  • 10-04-2017

Kitchari een traditioneel Ayurvedische gerecht


Lente, alles om mij heen komt weer tot leven.
De aarde ontwaakt en mijn gevoel zegt, volg dit voorbeeld.
Maar ik voel mij traag, zwaar en saai. Dus tijd voor een voorjaarsschoonmaak met kitachari.

Kitchari is een traditioneel Ayurvedische gerecht wat helpt bij het reinigen van het lichaam.
Nu hoor ik je denken, reinigen met bonen en rijst??
Maar mijn ervaring is, kitchari helpt om in balans te blijven tijdens de overgangen van de seizoenen.

Dit eenpansgerecht is licht en geeft je tezelfdertijd een voldaan gevoel. Gemakkelijk te bereiden (de opgegeven hoeveelheden zijn per persoon).

Recept met biologische hing (asafoetida):
Je laat een kopje vol mungbonen (ook te vervangen door linzen) vooraf twee uren weken. Je giet wat olie in een pan en verwarmt er komijnzaad, fijngemaakte kruidnagels, kaneelpoeder en asafoetida* in. Je verhoogt het vuur, strooit er gesnipperde ui, gember, peper, koriander, kurkuma en kardemompeulen bij en bakt alles lichtbruin. Dan kunnen de rijst (2 kopjes) en de geweekte gele bonen erin. Je zet de ingrediënten ruim onder water (600 ml) en laat alles gaar koken. Geef de kitcharie nog wat tijd om uit te dampen en roer hem om. Knabbel tijdens het eten de zwarte kardemomzaden uit hun peulen voor een warm gevoel. Je kan dit recept ook variëren met bereide groenten of andere kruiden en je kan er zelfs een maaltijdsoep van maken.
*Asafoetida of ‘duivelsdrek’ (hing) ruimt verdroogde afvalstoffen op en vermindert winderigheid of een opgeblazen gevoel.

0 Reacties

Reageer