Ayurveda

Ayurveda: kennis over het leven


Ayurveda is een 5000 jaar oude holistische manier van denken over de mens, zijn bestaan en zijn gezondheid. Letterlijk vertaald wil Ayurveda zeggen “Kennis van het Leven”. Deze is gebaseerd op de theorie van de drie bio–energieën  Vata, Pitta en Kapha.

Webshop voor Ayurveda producten en kruiden in Nederland

Surya Products  is in Nederland een van de bekendste groothandels op het gebied van Ayurveda producten en kruiden. De verschillende Ayurveda kruiden en andere producten kunt u direct bestellen in onze webshop, waarbij u zelf een keuze kunt maken in de grootte van de verpakkingen en het aantal. In de webshop vindt u bijvoorbeeld Ayurveda kruiden voor een inwendige werking, maar ook andere producten zoals olie voor een effect van buitenaf.

Ayurveda is uniek voor ieder persoon

Wij zijn allemaal unieke individuen met onze eigen unieke behoeften. Ayurveda onderzoekt de oorzaak van de onbalans. Als je weet hoe je moet “luisteren” naar de tekenen en symptomen, stimuleert dit om actie en verantwoordelijkheid te nemen voor je gezondheid. Ayurveda; het is een recept voor een leven in harmonie met de wetten van de natuur. Als je kijkt naar de schoonheid van de natuur zie je vijf elementen. Deze vormen de basis van alle materiële bestaan. Ayurveda erkent deze vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ruimte.

Hoe verhouden de 5 Ayurvedische elementen zich ten opzichte van mij?

Ayurveda gaat er vanuit dat je lichaam is opgebouwd uit deze vijf elementen. Je bent gewoon een spiegeling van het milieu en het universum. Alles wat je zegt, doet of voelt kan veranderingen /schommelingen teweeg brengen in je lichaam. De Ayurvedische elementen schommelen ook tijdens de seizoenen, het tijdstip en de temperatuur van de dag.

Bijvoorbeeld; als je een paar uur in de hete zon gaat zitten of een sauna ingaat, dan zal het Ayurvedische element vuur in je verhogen. Ook na het nuttigen van een pittige curry of het ineens heel boos worden/ontploffen zal het Ayurvedische element vuur verhogen. We zeggen dan ook wel eens, ik zag je helemaal rood worden.


Het Ayurvedische element lucht verhoogt wanneer je constant haast hebt, veel op reis bent en je je verplaatst met hoge snelheden, in bijvoorbeeld een auto of vliegtuig. Als je constant gejaagd in het leven staat en steeds meer wilt, kun je niet meer de rust vinden om te aarden omdat het Ayurvedische element lucht te overheersend is.

Een soort gelijk gevoel is wanneer het Ayurvedische element ruimte verhoogd is. Dan lijkt het wel of je op de top van een berg staat, hoog in de wolken.

Het tegenovergestelde geldt voor het Ayurvedische element aarde. Dit element is geaard en stabiel maar wanneer je over een langere periode weinig inspanning, zware maaltijden gebruikt verhoogt het Ayurvedische element aarde.

Het Ayurvedische element water heeft een sterke band met emoties. Wanneer het dan ook dagen regent heeft dit effect op je lichaam en voelt het alsof het water in je botten gaat zitten. Volle maan kan ook invloed hebben want zowel de maan als het menselijk lichaam bestaan voor 70% uit water.
 

Vergeet niet dat Ayurveda gaat over het streven naar evenwicht, niet naar perfectie.

Herken je lichaamsbouw "Dosha"

Alles in de natuur, met inbegrip van je lichaam is dus gemaakt van de vijf Ayurvedische elementen; ruimte, lucht, vuur, water en aarde.

Deze vijf Ayurvedische elementen vormen door middel van combinatie de drie lichaamstypes, ook wel dosha’s genoemd. Deze vormen je fysieke samenstelling en zo je unieke neiging om te reageren en te communiceren met de wereld om je heen. In het Sanskriet worden de dosha’s ook wel Vata, Pitta en Kapha genoemd.

Terwijl elke dosha een individuele rol in je lichaam speelt, is een algehele goede gezondheid alleen bereikt wanneer alle drie de dosha’s in balans zijn. Het herkennen van je huidige dosha: Vata, Pitta of Kapha is een voorwaarde voor het begrijpen van een Ayurvedische diagnose en Ayurvedische behandeling.

Om je dominante dosha te kunnen bepalen, lees de hieronder vermelde kenmerken. Houd in gedachte dat slechts sommige van ons één dosha hebben, maar de meeste mensen juist een combinatie zijn van twee of alle drie de dosha's.
 

Vata

 • Klein en dun; lichtste van de drie lichaamstypes
 • Droge, ruwe huid
 • Gemiddeld droog haar
 • Enigszins kromme, grote of vooruitstekende tanden
 • Rusteloos, onsamenhangende gedachten maar fantasierijk
 • Hekel aan koud weer

Vata in balans, bevordert creativiteit en flexibiliteit. Vata uit balans, produceert angst en bezorgdheid. Lichamelijke aandoeningen verbonden met het Ayurvedische element lucht, zoals emfyseem, longontsteking en artritis, overheersen. De algemene richtlijnen voor het in evenwicht van Vata zijn: kleed je warm aan en blijf kalm, vermijdt rauw en koud voedsel en hou je vast aan een regelmaat in je dagelijkse leven.

Ayurvedische elementen: lucht en ruimte

Optimale maaltijden: ontbijt om 07:00 uur, lunch 's middags, een snack rond 16:00 uur en een volledig diner om 18:00 uur
 

Pitta

 • Gemiddelde bouw, sterk, goed gebouwd
 • Fair of roodachtige huid; zonnebrand gemakkelijk
 • Fijn, steil of dunner wordend haar
 • Kan gelige tanden hebben
 • Scherpe geest met goede concentratie bevoegdheden
 • Hekel aan warm weer
 • Voordelen van dagelijkse meditatie na 18:00 uur

Pitta in balans bevordert intelligentie en effectiviteit. Pitta uit balans, produceert woede en jaloezie. Lichamelijke aandoeningen verbonden met het Ayurvedische element vuur, zoals koorts, ontstekingsziekten en geelzucht, overheersen. De algemene richtlijnen voor het in evenwicht van Pitta zijn: het vermijden van overmatige hitte, beperken van zout inname. Tijdens warme dagen je dag ritme aanpassen.

Ayurvedische elementen: vuur en water.

Optimale maaltijden: ontbijt om 7:00 uur, lunch 's middags, een snack om 15:00 uur en diner om 18:00 uur.
 

Kapha

 • Groot gebouwd, stevig, fysiek sterk
 • Vette, vochtige en bleke huid
 • Dik haar
 • Witte tanden
 • Reflectief en opzettelijk denkpatroon; kalmerend
 • Hekel aan vochtig, koud weer
 • Voordelen van vroeg naar bed en vroeg opstaan

Kapha in balans, bevordert kalmte en vergeving. Uit balans, Kapha produceert hebzucht en afgunst. Lichamelijke aandoeningen verbonden met het Ayurvedische element water, zoals de griep, sinus congestie en overtollig slijm overheersen. De algemene richtlijnen voor het balanceren van Kapha zijn: actief blijven, het nemen van voldoende lichaamsbeweging, het vermijden van zware, vette voedingsmiddelen, zuivel en ijskoude drankjes en afwisseling in uw dagelijkse routine.

Ayurvedische elementen: water en aarde.

Optimale maaltijden: ontbijt om 08:00 - 09:00 uur, lunch om 13:00 uur, een snack om 16:00 uur en diner om 18:00 uur.