Select languageSelect languageSelect languageSelect language

Winkelwagen

Producten: 0
Subtotaal: € 0,00

Mijn account

Login >
Aanmelden >

Energie, weerstand en bescherming


De winter is de Kapha tijd. Kapha is een combinatie van de water- en aarde-elementen. De kwaliteiten van Kapha zijn; koud, vochtig, zwaar olieachtig, kleverig, langzaam, zacht en stabiel. Als we aanleg hebben om geconstipeerd te zijn en teveel slijm in de winter te produceren kan dat zijn omdat Kapha is vermeerderd door ons dieet of onze activiteiten.

Een vaste stelregel om Kapha in balans te brengen is het tegenovergestelde van de kapha kwaliteiten te doen. Dat betekent dat koud en zwaar voedsel kapha zal verhogen en het slijm zal vermeerderen. Daarom moet je in deze tijd van het jaar geen ijs eten, geen kaas, vette maaltijden en zware desserten. Zorg er voor dat je honger hebt als je gaat eten, zodat je een goed verteringsvuur hebt, en stop als je genoeg gegeten hebt. Eet nooit zoveel dat je maag helemaal vol is. Deze twee of drie happen meer kunnen je Kapha verhogen en het verteringsproces verstoren. Drink geen koude dranken bij de maaltijden want dit zal het verteringsvuur doven.Aswaganda oftewel Withania somnifera wordt vaak de Indiase Ginseng genoemd. Aswaganda wordt ook wel een Rasayana middel genoemd. Het voordeel van dit middel is, dat het ook gebruikt kan worden ter preventie. Aswaganda stimuleert lichaam en geest en heeft een reinigende werking. Hierdoor wordt onze energie bevorderd en zo ook onze levensduur verlengd. 
 
 

 
Door onze hoge werkdruk, te kort aan slaap, te veel piekeren of een stressvol leven, kunnen er ernstige vermoeidheid en concentratieproblemen ontstaan. Een juiste balans hierin vinden is op zich al een uitdaging. Door suikers, vette vleessoorten, gefrituurde bereidingen te vermijden en het gebruik van koffie en frisdrank drastisch te beperken, maar ook gezonder en afwisselender te eten in combinatie met voldoende buitenlucht, kunnen ertoe bijdragen, dat u zich minder gespannen voelt.

In de Ayurveda zijn er verschillende kruiden en dranken die u kunnen ondersteunen bij het vinden van uw balans. Weerstand het woord kennen we, maar vaak vergeten we waarvoor het eigenlijk dient. Onze weerstand beschermt ons tegen alle slechte invloeden van buitenaf zoals bacteriën, virussen, parasieten ect. In combinatie met kou, stress en/of vermoeidheid kan onze weerstand danig naar beneden worden gebracht. Vaak ontstaan hierdoor weer allerlei andere klachten.

Een goede natuurlijke weerstand is daarom belangrijk voor onze gezondheid.

Hiernaast treft u enkele producten aan die vanuit de Ayurveda worden beschreven voor meer energie, weerstand en bescherming.